Kedigiller dahil bir çok türün nesli her geçen gün tükenmektedir ve bu durum hala genel olarak insanlardan kaynaklanmaktadır.Bazı vahşi kedilerin soylarının tükenmesinin sorumlusu insanlar olsa da, bazıları Dünya üzerindeki ekosistemin değişmesi sonucu yok olmuştur.Ama şunu göz ardı etmemek gerekiyor. Ekosistemdeki dengesizlikler de biz insanlardan kaynaklı.Nesli tükenmiş vahşi kedi türlerine biraz değinmek istiyorum..Felidae ailesi bu gezegende milyonlarca yıl farklı kıtalar üzerinde yaşamaya devam etmiştir. Ancak, bir çok sebepten dolayı bu etçillerden geriye sadece fosilleri kalmıştır.Her durumda, bu sadece tarih öncesi dönemle ilgili değildir. Kedigiller dahil birçok türün nesli her geçen gün tükenmekte ve bu durum hala genel olarak insanlardan kaynaklanmaktadır.
Panthera Blytheae
Bu etçil memelinin bugünkü kar leoparına benzediği söylenebilir ve Pantherinae alt familyasının bilinen en eski üyelerinden birisidir. Himalayalar’da bulunan fosiller 6 milyon yıl öncesine dayanmaktadır.Tibet’in uzak bir bölgesinde bulunan kalıntıları, panterlerin Afrika kara parçasından değil Orta Asya’dan evrildiği teorisini güçlendirmiştir.. Bilim insanları bu hayvanların, avladıkları antilop ve kuzuların atalarıyla aynı Tibet platosunu paylaştıklarını düşünmektedir.
Panthera Leo Atrox
Amerikan kaplanı ya da Kuzey Amerikan Mağara kaplanı olarak da bilinen bu kedigiller, buzul çağında yaşamış ve Amerika kıtası boyunca genişletmiş, şu zamana kadar ki en büyük kedigillerden bir tanesi olarak görülmektedir. Boyu 3 metreden uzun ve kilosu 250 kilogramdan fazladır.Bu türün tükenme sebebi iklim değişikliğidir. Yok oluşları Buz Çağı’nın sonlarına doğru gerçekleşmiştir. Ayrıca, bu hayvanlar tarih öncesinde insanlar tarafından da avlanmaktaydılar.Anlayacagınız insanların hayvanlara olan vahşeti çağlar öncesinden gelmektedir.
Panthera leo melanochaita
Cape Aslanı, 1865’lerin sonuna doğru Güney Afrika’da yaşayan en büyük kedigillerdendi. En büyük olanların boyları 3 metreyi geçmekteydi. Bu aslanların en bilindik özelliği omuzlarına ve karınlarına kadar uzanan koyu renkli yeleleriydi. Ayrıca, her iki kulağının arkasında yer alan karakteristik bir benleri vardı.Bu kedigil sürü halinde avlanmadığı ya da çok belirli bir avları olmadığı için, 17. yy’da gelen İngiliz ve Alman köylüler ve sığırları için bir tehdit haline gelmiştir. Bu yüzden spor amaçlı avlara kurban gitmisler ve artan kıtlık yüzünden soyları tükenmiştir.
Smilodon
Kılıç dişli kaplan,nesli tükenmiş türlerden biridir. Bu hayvan, Pliyosen ve Pleistosen dönemi arasında Amerika kıtasında yaşamıştır. Çenelerinden dışarıya taşan büyük kılıç dişleriyle ünlüdürler.En büyük Smilodon’ın ağırlığı muhtemelen 350 kg civarındaydı. Nesillerinin tükenmesinin bir nedeni iklim değişikliği olsa da, aynı zamanda insanların gelişi de etki etmiş gibi gözüküyor.
Panthera (onca) gombaszoegensis
Avrupa jaguarı, Son Pliyosen ve ilk Pleistosen dönemlerinde 1.5 milyon yıl önce yaşamaktaydı. Sözde “Eski Dünya”da yaşayan en eski Panthera sınıfı üyesidir. Ancak, bilim insanlarına göre bu türün kökenleri Afrika’ya dayanmaktadır. Güney Amerikalı Jaguarlardan daha büyük olan bu jaguarların yok oluşunun, aslan ve leoparların Avrupa’ya gelmesinden kısa bir süre sonra gerçekleştiği düşünülmektedir.