Kediler küçük evcil hayvanlardır. Bizlere arkadaşlık yapması adına aldığımız bu güzel dostlarımızda çeşitli hastalıklara maruz kalabilmektedir bunların bazıları bulaşıcı olabilirken bazıları sadece kedilerde görülür ama kedi bakımı gibi bir sorumluluk üstlendiyseniz bu postumu gözardı etmeyin.Kediler de rahatsızlanabilir.Gelin hep birlikte kedilerde yaygın görülen hastalıklara göz atalım.
Nezle
Nezle tüm canlılarda bulaşıcıdır ve aynı ortamda birden fazla kedi bulunuyorsa en sık görülen kedi hastalıklarının başında nezle hastalığı gelmektedir. Çocuklarımız gibi onlarında soğuk algınlıklarına dikkat etmeliyiz.Gereken tedavilerini aksatmadan bu durumla başedebiliriz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonlarının daha çok erkek kedilerde görüldüğü bilinmektedir. Kedilerde görülen yaygın rahatsızlıklardan birisidir. Hayvanlar idrar yaparken zorlanır ve idrarları kanlı olarak gelir.Bu durumlarda mutlaka veterinere gösterilmesi gerekmektedir.
Böbrek Hastalıkları
Kedilerde böbrek hastalıkları genellikle idrar yolu enfeksiyonları ile birlikte görülmektedir. Kedilerin karşılaştıkları en yaygın hastalıklar arasında yer almaktadır. Kedilerin bağışıklık sisteminin zayıflaması,ve böbrek hastalıgı kullanılan mamalardan kaynaklanmaktadır.Bu durumda hassas davranarak mama seçimlerine dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Apse Hastalığı
Apse hastalığı daha çok, ev dışında bulunan, sokak kedileri ve sokağa sık çıkan kedilerde görülmektedir. Çevre temizlik şartları nedeniyle iyileşmesi zaman alan bir hastalıktır. Acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Mide Enfeksiyonu
En yaygın kedi hastalıklarından birisidir. Kedilere bu hastalık da genel olarak mamalardan geçmektedir. Mamalarda bulunan çeşitli virüsler bu hastalığa neden olmaktadır.Mama alırken bilinen kaliteli ürünler seçilmelidir.
Diyabet
Bu hastalık türü son zamanlarda kedilerde görülmeye başlamıştır. Kediler çok su içmek istiyorsa ve çok su içiyorsa bu diyabet hastalığı belirtisi olabilir. Kedilerin kan değerleri ile ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte görülebilir.Su tüketimi normal zamandan çok ise bir kontrol ettirmenizde fayda vardır.
Kulak Yolu İltihabı
Kedilerde en sık görülen rahatsızlıklar arasında kulak yolu iltihabı hastalığıdır. Kulak yolu iltihabi çeşitli virüsler ile bulaşmakta ve mikroorganizmalara bağlı olarak gelişen bir hastalık türüdür.
Mantar Hastalığı
Tüm canlılarda görülen deri hastalıkları kedilerde de sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği zaman yayılma riski bulunduğu için veteriner kontrolünün yapılması oldukça önemlidir. Kedilerde mantar hastalığı en çok kaşınma ile dikkat çekmektedir. Mantar hastalıkları genellikle, baş, boyun, kulak dipleri ve patilerde görülür ve aşırı kaşınma, bölgesel tüy dökümleri olarak görülebilmektedir. Bölgesel olarak tüy dökülmeleri genellikle mantar hastalıkları nedeni olarak görülmektedir. Mantar olan bölgelerde, pullanma ve pembe lekeler oluşur. Mantar hastalığı kedilerden insanlara da geçebilen bulaşıcı bir hastalıktır. İlk belirtilerinde hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle evde çocuk varsa daha fazla dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Hiper Tiroidi Hastalığı
Kedilerde hızlı kilo kaybına neden olan bu hastalık, kedilerde en sık görülen hastalıklar arasında yer almaktadır.
Tüy Dökme
Kedilerde görülen ve evlerimizde bizleri de rahatsız eden hastalıklar arasında tüy dökme rahatsızlığı yer almaktadır. Tüy dökme çeşitli hastalıklar ve çeşitli virüsler sonucu ortaya çıkmaktadır. Kedi mamaları özenle seçilmeli ve kedinin yediği besinler takip edilmelidir. Kedilerde tüy dökme nedenleri olarak, çeşitli hastalıklar, stres durumları, düzensiz tüy bakımı, bazı hormon değişiklikleri ve yanlış beslenme düzeni neden olarak sayılabilmektedir.
Depresyon
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de en sık görülen hastalıklardan birisi psikolojik rahatsızlık olan depresyon hastalığıdır. Kedilerde çiftleşme ve doğum sonrasında daha çok görülen bir hastalıktır. Kedilerde depresyon durumu, çekingenlik, korkma, sürekli kaçma, beden ısısının yükselmesi, davranış bozuklukları, iştahsızlık, saklanma ihtiyacı hissetmesi olarak görülebilmektedir.
Salya Hastalığı
Kedilerde en sık görülen hastalıklar arasında yer alan salya hastalığı, diğer hastalıklar ve virüslere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Salya durumu aynı ortamda bulunan diğer hayvanlara çeşitli hastalıkların bulaşmasına neden olabilmektedir. Kedilerde, yemek kokusu, sıcak havalar, heyecan durumları salya üretiminin artmasına neden olmaktadır. Salya oluşumuna neden olan etkenler arasında, ağız mukus zarı rahatsızlığı, diş eti sorunları, diş çürükleri, böcek sokmaları, kimyasal madde yemek ya da solunması, yemek borusunda yabancı madde kalması, çeşitli rahatsızlıklara bağlı çiğneme ve yutma kaybı oluşması, mide bulantısı gibi etkenler bulunmaktadır.