Bir önceki postumta köpeğimizi sakinleştirme yöntemlerine değinmiştim.Şimdi de köpeğimizi kaygılardan nasıl uzaklaştırırız bunlardan bahsetmek istiyorum.
-Köpeğinizi kaygılar yönünde eğitin. Birçok köpek eğitmeni, aşırı kaygılı, kolayca heyecanlanan ya da korkmuş köpeklerin, yetersiz eğitimin doğrudan bir sonucu olduğuna inanmaktadır. Köpeğinizi eğitirken olumlu davranışları pekiştirmelisiniz. Ona, veterinerde kaygılanmamayı, köpek parkında kolayca heyecanlanmamayı ya da gök gürültüsünden korkmamayı öğretebilirsiniz. Bunu, dikkatini vermesi için alternatif bir iş vererek, sonra da o işi başarıyla tamamladığında ödüllendirerek yapabilirsiniz.
Köpek Eğitimine Bir Örnek verebiliriz
Veterinere gittiğinizde, köpeğinizin bekleme odasındayken aşırı derecede kaygılı olduğunu görüyorsanız, ona “oturmasını” ya da “uzanmasını” söyleyin. Herhangi bir temel komut olur. Sonra, bu komuta başarılı bir şekilde uyduğunda köpeğinizi ödüllendirin.Bu, eğitimi pekiştirecek ve köpeğinin zihnini stres kaynağı durumdan uzaklaştıracaktır. Hatta gelecekte köpeğiniz, veterinerin bekleme odasını bir yabancı tarafından incelenmekle değil, oturmakla ve ödül almakla ilişkilendirebilir.
-Kendi tepkinizi gizleyin. Köpeğiniz, sizi sürüsünün bir üyesi olduğunuzu düşünür. Sizin kaygılı ya da korkmuş olduğunuzu görürse, benzer bir hâl takınır. Kendinizi huzursuzluk verici bir durumda bulursanız, bunu belli etmeyin. Derin derin nefes alın ve sayarak, ağır ağır, dikkatlice nefes verin.
Tepkilerinizi Gizlemenin Örnekleri
Köpeğinizi bir operasyon için veterinere götürürseniz ve bu durum sizi strese sokmuşsa, bunu köpeğinize belli etmeyin. Böyle durumları köpeğiniz için daima olumlu deneyimlere dönüştürmeniz gerekmektedir.
Her gök gürültüsü duyduğunuzda çığlık atmayın çünkü köpeğiniz bunun korkulacak bir şey olduğunu düşünür. Bu da köpeğinizde kaygılara yol açar.
-Feromon yayıcılar kullanın. Feromonlar, anne köpeğin yavrularını emzirirken onları güvende olduklarına dair temin etmek için yaydığı kimyasal habercilerdir. Bu kimyasalın, Köpek Yatıştırıcı Feromon (DAP) adındaki sentetik versiyonları çoğu evcil hayvan dükkânlarında bulunur. Bunları prize taktığınızda ya da köpeğinin tasmasına tutturduğunuzda dostunuzun sakinleştiğini göreceksiniz.
-Köpeğinize Zylkene takviyesi verin. Zylkene, sütten elde edilen ve sakinleştirici etki gösteren bir protein içerir, tıpkı diyazepam gibi. Bu kapsül köpeğe günde iki kez verilir ve köpekleri fırtınada, veteriner ziyaretinde ya da barınakta kaldığında sakinleştirdiği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.
-Veterinerinizle konuşun. Davranışsal ya da tıbbi tedbirlerden en çok hangilerinin işe yarayacağı konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Eğer gerekirse, daha güçlü ilaçlar için reçete yazdırabilirsiniz. Bunları köpeğinize sadece veterineriniz yazarsa verin ve verirken veterinerin talimatlarına uyun. Köpeklerdeki davranış sorunları genellikle dört tür ilaçla tedavi edilir. Bunlar, benzodiazepinler (BDZ’ler), monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler), trisiklik antidepresanlar (TCA’lar) ve selektif serotonin geri alım inhibitörleridir (SSRI’lar).