Anadolu zor işleri yapmak için sağlam bir yapıya sahiptir. Bu, hem büyük çevikliğe hem de dayanıklılığa sahip büyük, güçlü, sağlam bir köpektir. Anadolu yaşayan bu ırk iyi bir kemiği ve büyük bir kafası vardır, ayrıca güçlü, pürüzsüz yürüyüşü vardır. Bu cinsin tüyleri kalın bir astar ve kısa (yaklaşık 2,5 cm) ila kaba (yaklaşık 10 cm), boyun ve yele etrafında biraz daha uzun bir dış kaplamadan oluşur. İfade akıllıdır ve genel izlenim cesur ama sakin bir koruyucudur.
TARİH
Anadolu Çobanı, uzun bir çalışma geçmişine sahip eski bir koruyucu cinsidir. Bu köpeğin kökleri muhtemelen 4.000 yıl önce Türkiye’ye gelen Tibet Mastiff ve Roma Mollosian savaş köpeklerinde yatmaktadır. Burada kurtlar ve ayılar da dahil olmak üzere zorlu yırtıcı hayvanlara karşı kararlı hayvan savunucuları olarak çok değerli olduklarını kanıtladılar. Göçebe çobanlara eşlik ettiler ve büyük bir coğrafi bölgede yaygınlaştılar. Bununla birlikte, tüm cins boyunca sabit kalan birkaç özellik sadakat, bağımsızlık ve dayanıklılıktır.
Çoban ismi yanlış bir isim çünkü cins asla çoban olarak kullanılmadı. Bu cinsin Türkçe adı koban kopegi, çoban köpeği anlamına gelir. Anadolu’nun Kangal (veya Karabaş) köpeğinden ayrı bir cins olup olmadığı konusunda anlaşmazlık var.
Cinsin birincisi, 1950′lere kadar Amerika’ya gelmedi, ancak kendilerini çakallara ve diğer yırtıcılara karşı etkili hayvan muhafızları olarak kanıtlasalar da, nispeten bilinmiyorlardı. Anadolu Çobanları sadece 1970′lerin ve 1980′lerin sonlarında, kozmetikten ziyade faydacılarından dolayı daha değerli olmaya başladılar. Sadık ve etkili bir vasi isteyen evcil hayvan sahipleri cinsi almaya başladı. 1996 yılında Anadolu Çobanı AKC Çalışma Grubunda kabul edildi ve her şeyden önce güçlü çalışma içgüdülerine sahip olmaya devam ediyorlar. Anadolular, çiftlik hayvanlarını çitalardan koruyarak Afrika’da çitaların korunmasında kullanılır.
MİZAÇ
Bu, ailesine ve aile koruyucusu olarak görevine adanmış ciddi bir köpek. Aynı zamanda, Anadolu’lular asla bela arayışında değil, rahat ve yatkındır. Yabancılardan şüpheleniyorlar ve bölgesel hayvanlardır. Çocuklarla arası iyi olsa da, çocukların arzularını tatmin edecek kadar eğlenceli olmayabilirler. Ciddi bir izleme köpeği olarak, bu köpek şüpheleri uyandırıldığında çok havlıyor.
BAKIM
Anadolu Çobanının uzun bir yürüyüş veya tempolu koşu ile her gün egzersiz yapma şansı olması ve ailesiyle sosyalleşmesi gerekiyor. Örtü bakımı minimaldir, ölü tüyleri çıkarmak için sadece haftalık fırçalanması yeterlidir.
SAĞLIK
Başlıca endişeler: KKH
Küçük endişeler: entropiyon
Nadiren görülen: dirsek displazisi
Önerilen testler: kalça, dirsek
Ömrü: 10-13 yıl
Not: barbitürat anesteziye duyarlı