Hangi Gıdalar Köpeğim İçin Tehlikeli, Zararlı Olabilir?
Köpek dostlarımız için, insanlar ve diğer hayvan türlerinin yemesinde sakınca olmadığı bir çok gıda zararlı olabilir. Sebebi; köpek dostlarımızın farklı bir metabolizmaya sahip olmalarıdır. Bu gıdalardan bazıları sadece hafif sindirim problemleri yaparken, bazıları da ciddi rahatsızlıklara ve hatta ölüme sebep olabilmektedir. Kediler sütü sever, köpeklerde kemiğe bayılır genellemesi günümüz bilgileri ışığı altında çok ta doğru sayılmaz. Özellikle yazının devamında belirteceğimiz gıda maddeleri köpeklere verilmemeli ve erişemeyecekleri yerlerde saklanmalıdır.
Hayvan Kemikleri(Tavuk,kuzu..vb) ve Balık Kılçığı ;
Köpek dostumuzun sindirim sisteminde tıkanma ve yırtılmalara sebep olabilir. Özellikle pişmiş tavuk kemiği çok zararlıdır. Yaşanılan bu tıkanıklıklar sürekli kusma, enfeksiyonlara açık hale gelme, şiddetli kanamalara ve hızlı ölümlere neden olabilir.
Çikolata, Kahve, Çay ve Kafeinli Maddeler ;
Köpek dostumuz için, çikolata sadece şeker barındırdığı için zararlı zannederiz. Çikolata Kalp-damar ve sinir sistemini etkileyen kafein, theobromine ve theophylline içermektedir. Bu maddeler merkezi sinir sistemini uyararak kalp atım sayısında artışa neden olurlar (taşikardi). Theobromine ve kafeinin öldürücü dozu 100-200 mg/kg olarak belirlenmiştir. Hafif ve orta dereceli belirtiler yanı sıra felçler ve ölümle sonuçlanan vakalar mevcuttur. İçerdiği maddeler plasentayı geçtiği için anne karnındaki yavruyu ve süte geçtiği için annelerini emen yavruları da aynı oranda etkilemektedir. Köpeğimize ödül vermek istiyorsak, onun için özel üretilmiş ürünleri seçmeliyiz.
Kedi Maması ;
Kedi mamalarında, köpek dostumuzun ihtiyacından fazla yağ ve protein bulunur ayrıca köpek dostumuz için gerekli olan bazı aminoasitler de eksiktir. Bu sebepten ötürü köpeğimizde bir çok sistemik bozukluklar oluşabilir. Yüksek kolesterol tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeğinizde de kalp damar sisteminde tıkanıklık yaratabilir ,ayrıca yüksek tansiyon , böbreklerde ve gözlerde hasarlar da gelişebilir. Karaciğer yağlanabilir ve daha bir çok organda istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. Köpek dostumuza düzenli olarak kedi maması vermemeliyiz.
Bebek Maması ;
Köpek dostumuz için toksik olan soğan, soğan tozu içerebilir. Tüketildiği taktirde köpek dostumuzda kansızlık gözükebilir.
Turunçgiller ;
Turunçgillerden çıkarılan yağlar bulantı ve kusmaya neden olabilir.Bol miktarda C vitamini içerdiği düşünülerek kış aylarında köpeğimizle portakal ve mandalinamızı paylaştığımızda bunu hatırlamalı ve hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlamaya çalışırken onun hastalanmasına neden olmamaya özen göstermeliyiz.
Hayvansal yağ parçaları ;
Kurban Bayramında özellikle dikkat etmemiz gereken iki önemli konu vardır. Birincisi kesilen Kurbanın artan yağlarını , sakatatlarını ve yenmeyen tüm kalıntılarını son derece dikkatli bir şekilde derine gömmeli ya da varsa eğer toplayan kuruluşlara vermeliyiz ki köpeğiniz ya da sokakta yaşayan diğer köpek dostlarınız bu artan kısımları gömüldükleri yerden kazarak çıkartmasın ve yiyerek akut pankreatit nedeniyle hayatlarını kaybetmesinler . İkinci önemli konu ise evde verdiğiniz ziyafet sonrası bol miktardaki yenmeyen yağlı hayvansal gıdaları kendi ellerinizle köpeğinizin tabağına koymamanız ve ona ziyafet çektirmek isterken hastalanmasına neden olmamanız dır.
Özellikle yemek yediğimizde sofradan artan parçalar daima köpeğimizin tabağına konur , o da bizimle aynı gıdaları yemelidir düşüncesi vardır hep ; ama nedense onun payına daima bizden artanlar, tavuğun derisi , kuzunun sakatatları ve özellikle de yiyemediğimiz yağlı parçaları düşer…Köpekler etçil canlılar olarak bilinirler ve bu yüzden her türlü et ve benzeri ürünü yiyebileceklerini düşünürüz..Evet yerler ama ertesi sabah şiddetli bulantı başladığında , kusma başladığında sebebini anlayamadığımız bir şekilde onun pankreasını bozmuş olduğumuzu bilmeden Veteriner hekimimize koşarız ve akut pankreatit nedeniyle aniden ölümüne neden olduğumuzda nerede yanlış yapmış olabileceğimizi düşünürüz.
Süt ve Süt Ürünleri;
Köpek dostumuz yeteri kadar lactase enzimine sahip olmayabilir, süt içindeki lactose adlı madde yeteri kadar parçalanıp sindiremeyebilirler. Bunun sonucu olarak gaz , hazımsızlık ve ishalle sonuçlanabilir. Laktozsuz süt belki bu konuda bir seçenek olabilir.
Ciğer(Karaciğer) ;
Fazla miktarda karaciğer A vitamini zehirlenmesine sebep olabilir, köpek dostumuzda kas ve iskelet sisteminde istenmeyen etkiler görülür (kemiklerde kırılmalar vs.)
Çiğ Balık ;
Tiamin ( B1 Vitamini) eksikliği sonucu iştahsızlığa, epilepsiye ve çok ciddi boyutlarda olduğu taktirde ise ölüme sebebiyet verebilir. Çiğ balığın devamlı verilmesi durumunda Tiamin yetersizliği daha sık gözlenir.
Soğan ve Sarmısak ;
Çiğ , pişmiş ya da toz fark etmez tüm soğan ve sarmısak ürünleri içerdikleri sulfoxide’ler ve disulfide’ler nedeniyle toksiktirler. Kırmızı kan hücrelerinde yıkılmaya ve sonuç olarak da anemiye yani kansızlığa neden olurlar.
Küflü ve Bozuk Gıdalar,Çöpler ;
Köpek dostumuz için içerdikleri yüksek orandaki toksin nedeniyle şiddetli kusma ve ishalle başlayan ve sonunda bir çok organda hasara sebep olabilen ciddi hastalıklara neden olabilirler.
Çiğ Yumurta ;
“Avidin” olarak adlandırılan bir enzim içerir ve bu enzim Köpeklerde Biotin (B7 vitamini-Vitamin H)’nin vücutta yararlanımını azaltır. Sonuç olarak deri ve tüy problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Ayrıca içerdiği bazı bakteriler nedeniyle çiğ yumurta yenmesi son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yumurta bazen yüksek oranda salmonella içerebilmektedir ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir.
Salam-Sosis;
Bol miktarda içerdikleri baharatlar nedeniyle özellikle yavru köpeklerde kusma ve ishale neden olabilmektedirler ve koruyucu olarak içerisinde barındırdıkları sodyum nitrat ve sodyum nitrit ..vb maddeler kanserojen özelliği taşıdığından köpek ve kedilere verilme melidirler.
Şekerli Gıdalar ;
Köpek dostumuz için obezite, diş hastalıkları ve muhtemel şeker hastalığına(Diyabet) sebep olurlar. Bunun sonucu vücudun bir çok organında hasar söz konusu olabilir. Bunlardan biri de gözlerde gelişen körlüktür.
Tuz ;
Çok büyük miktarlarda alındığında vücutta elektrolit dengesizliği ortaya çıkabilir. Hipertansiyonu olan hastalarda sürekli alınan tuzlu gıdalar kalp ve böbrek hastalıkları konusunda ölümcül sorunlara neden olabilir.
Tütün ;
Köpek dostumuzu içerdiği Nikotin ile sindirim sistemi ve sinir sistemini oldukça ciddi etkiler. Hızlı kalp atışı, bayılma ve ölümle sonuçlanabilen ciddi etkileri vardır.
Üzüm ve Kuru Üzüm ;
Böbreklerde yıkıma neden olduğu düşünülen bir toksin içerdiği tespit edilmiştir.Fazla miktarda yenmesi sakıncalı olabilir.
Alkollü içeçekler ;
Köpek dostumuz için az bir miktarı bile İntoksikasyon(zehirlenme), koma, ve ölüme sebep olabilir.
Yemek artıkları ;
Dengeli bir besin kaynağı olmadığı için, köpek dostumuzun günlük gıdasının %10’unu geçmemelidir.
Avokado ;
Köpek dostumuz için zehirli bir madde olan persin içerir. Avokadonun yaprakları, meyvenin etli kısmı ve hatta tohumları bile köpekler için tehlikelidir. Avokado yiyen bir köpekte solunum sıkıntısı, kalp ve karaciğerde hasara sebep olur, avokadonun çekirdeği bile köpek için tehlikelidir, çekirdekleri bağırsak tıkanıklığına sebep olur.