Sabahları vaktinizin sınırlı olacağını düşünerek, köpeğinize sadece etli kemik vermenizi öneriyoruz.
Türkiye koşullarında, en bol ve ucuz kemik, çorbalık tavuk, tavuk boyunu, but ve kanatdır.
Örnek : 30 kg ağırlığında bir köpeğin, günlük ortalama % 3 besin ihtiyacı düşünülerek, toplamda 900 gr kadar gıda alması istenir. Dolayısıyla, sabah öğününde 450 gr çiğ etli kemik yiyebilir. Akşamları, köpeğimizin lop et ve sebze ve meyve ihtiyacını şöyle karşılayabilirsiniz. Gene 30 kg ağırlığında bir köpeği örnek alırsak, besin çeşitliliğini sağlayabilmek için kırmızı et kullanarak, 200 gr çiğ dana kıyma içine, 200 gr püre haline getirilmiş birkaç çeşit çiğ sebze karıştırabiliriz. Ayrıca bu karışıma, kalan 50 gr gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde, haftada 2-3 defa çiğ yumurta (kabukları da kalsiyum açısından faydalıdır), yoğurt / süt / tuzsuz lor peyniri ekleyebiliriz. Olanaklarımız elverdiğince, lop et verdiğimiz öğünlerde balık ve sakatat kullanabiliriz. Balık temizlenmiş olmak kaydıyla, kafası ve kılçığı ile birlikte çiğ olarak verilebilir. Sakatat sevmeyen köpeklerde, sabah verilen kemiklerin iç organları içeren parçalar (tavuk sırt / göğüs kemiği, ciğer ve kalbiyle birlikte) olmasına dikkat edersek, ayrıca sakatat verme ihtiyacı kalmaz. Sebze ve meyvelerden, mevsimine göre elimizin altında bulunan hemen hemen her şeyi köpeğimize verebiliriz.
Ancak birkaç sakıncalı sebze vardır
Soğangiller (pırasa vs), patlıcan, domates ve patatesin alerjik reaksiyonlara sebep olduğu görülmüştür. Ispanağın fazlası da demir eksikliğine yol açabilir. Ayrıca elma, kayısı, ayva çekirdekleri zararlıdır bu meyveleri verirken çekirdeklerini çıkartmalısınız.
Başlarken
Uzun süre kuru mama ile beslenmiş bir köpeğin BARF’a geçişte, ishal vb rahatsızlıkları olabileceğini düşünerek, besin çeşitliliğini yavaş yavaş arttıracağız. Yani ilk hafta bütün öğünlerde, sadece çiğ etli tavuk kemiği vereceğiz. Daha sonra, her öğünde yeni bir gıda ekleyerek, tam listeye ulaşacağız. Ayrıca, sindirim sisteminin tamamen farklı çalışacağını göz önüne alarak, yeni sisteme geçmeden önce bir öğünü atlayarak, mide ve barsaklarda kalmış kuru mamanın tamamen sindirilmiş olmasına olanak tanıyacağız. Çiğ besinlerin mideden barsaklara geçişi 4-5 saatte tamamlanırken, bu süre kuru mamada 10-12 saati bulmaktadır.
Ön Hazırlıklar
Öncelikle güvenilir bir kasap yada tavukçu bulmanız gerekmektedir. Etlerin taze ve ekonomik olduğundan emin olduktan sonra, birkaç haftalık ihtiyacınızı toplu olarak alabilirsiniz. Et ve kemikleri, öğün miktarlarına uygun olarak mutfak terazisinde tarttıktan sonra, küçük poşetlere koyarak deep-freeze’de stoklayabilirsiniz. Bundan sonra yapılacak tek şey, bir sonraki öğünü buzluktan çıkartmak olacaktır. Etli kemikler, oda sıcaklığında 10-12 saatte çözülmektedir. Eğer etleri önceden buzluktan çıkartmayı unutursanız, sakın mikrodalga fırın kullanmayın, kemikleri pişirebilir. Sıcak suda bekleterek etleri çözebilirsiniz. Biraz buzlu vermenizin de bir sakıncası yoktur. Köpekler, BARF’a ilk başlanılan öğünlerde, uzun yıllar boyunca en ulaşılmaz gıda olarak gördükleri kemikleri, mama kabında gördüklerinde oldukça heyecanlanabilirler, ya da tam tersine, yemeği reddedebilirler. Yemek istemiyorsa, küçük parçaları elinizle kopartıp ona yardımcı olabilirsiniz. Eğer, fazla heyecanlanıp, kemikleri bütün bütün yutmaya kalkıyorsa, kasap satırı ile büyük kemikleri birkaç yerinden (2-3 cm boyunda) kırabilirsiniz. Daha sonra çiğneyerek yemeye alışacaklardır. Bütün yuttukları kemikleri sindiremeyip kusabilirler. Bu, alışma döneminde, oldukça sık rastlanılan bir problemdir. Sebze ve meyve püresini de, önceden büyük miktarda hazırlayıp öğünlük paketler halinde dondurmak mümkündür. Ancak, küçük boy bir blender da, her akşam birkaç çeşit sebzeyi taze olarak hazırlamak da zahmetli değildir. Köpeğimize rutin olarak 3 ayda bir verdiğimiz iç-parazit haplarını, tedbir olarak 2 ayda bir uygulamamız, veterinerler tarafından önerilmektedir. Burada anlatılanlar, başlangıçta biraz karmaşık görünse de, ilk öğünün tavuklarını verdikten sonra siz de kendinize artık BARF’cı diyebilirsiniz.
Köpeklerde Barf Diyetinin önemini anlatan yazımıza gitmek için tıklayınız.