Genelde köpekleri sosyalleştirmek için yapılması gereken, işi oluruna bırakmaktır. Köpekler sürü hayvanları oldukları için doğuştan sosyal olmaya eğilimli hayvanlardır. Sosyal olmayan köpekler genelde, kuyruğu bacak arasında gezen, sürekli canlı ya da cansız nesnelerden ürküp geri kaçan, her şeye havlayan, saldırgan tavır sergileyen köpeklerdir. Bunların nedeni köpeğin korkmasıdır. Köpekler korktuğunda ya saldırganlaşır ya da çekingen davranırlar.
Köpeğin sosyal olmamasının nedenlerinden biri de doğduktan sonra annesinin yanında fazla vakit geçirememesinden kaynaklanır. O yüzden erken yaştaki köpekleri sahiplenmeyin. Bir başka nedense, yavru köpeklerin sürekli kucakta taşınmasıdır. Kucakta taşınan köpek Yer kaygısı ya da denge sorunları yaşar.
Köpekleri Sosyalleştirmek için yapılması Gerekenler
Köpeğinizi sahiplendikten sonra, hemen dışarı çıkarmayın. Motor seslerinden, kuşlardan, insanlardan, kendinden daha büyük bir köpekten korkabilir. Onu yavaş yavaş dışarıya alıştırın. Önce, balkonunuzda ya da evinizin bahçesinde onunla biraz vakit geçirin. Bırakın şehirdeki seslere, araba kornalarına, kuş seslerine alışsın. Önce biraz korkacak ama sonra korkusunun üstesinden gelecektir. Daha sonra onu parka gezdirmeye çıkarın. Eğer alıştırmadan, parka gezmeye çıkarırsanız üstesinden gelemeyeceği kadar korkup içine kapanık bir köpek olabilir. Av köpeklerini eğitirken de buna benzer bir yöntem kullanırlar. Av köpekleri silah sesine alışsın diye, daha yavruyken, yanlarında mantar tabancası patlatırlar. Önce biraz korkarlar ama sonra alışırlar. Bu yüzden, av köpekleri silah sesinden korkmazlar.
Köpeğinizi ilk kez parka çıkardığınızda tasmalı olmalı. Sakın tasmasını çıkarmayın. İnsanlara sevdirin, böylece insanlara alışır. Başka bir köpekle kavga etmesi halinde hemen ortamdan uzaklaştırın.