Lepistesler ülkemizde hemen hemen her akvaryumda gördüğümüz balıklardır. Bulunması kolaydır. Her pet shopta satışı mutlaka vardır. Birçok akvaryumcu da hobi olarak bu işe başladığında ilk olarak lepistes balıklarının bakımı ile başlamaktadır. Fiziksel özellikleri ile sık tercih edilir. Kuyruğunun parlak rengi, dayanıklı bir balık olması ve zarif, kibar hali ile yüzmesi, birçok akvaryum sahibinin bu balığı almak istemesini ortaya çıkarır. Ayrıca her balık türü ile de uyum sağladığı için, akvaryumunuzda bir lepistes var ise, uyum problemi, kavga, dışlama, diğer balıkların onu yemesi gibi sorunlar ile karşılaşmazsınız. Çok fazla üretimi mevcut olduğundan, en güzel görünümlü ve en makul fiyatlara satışı yapılan bir balık türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Lepistes Üretimi
Sizler de lepistes üretimi mi yapmak istiyorsunuz? Lepistes üretimi nasıl yapılır sorusunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Lepistesler ham tatlı suda hem de tuzlu suda yaşayabilirler. Akvaryum balıkları olduğu için tatlı su yaşam şekline daha fazla yatkındırlar. Lepistesler her ne kadar uyum sorunu yaşamayan balıklar olsa da sağlıklı yetiştirilebilmeleri için, damızlık olarak kullanılabilmesi için geniş alanlara ihtiyacı vardır. Büyük akvaryumlarda, çok fazla yüzme alanı bulan lepisteslerin kuyruk gelişimleri de gözle görünür şekilde gerçekleşmektedir. Lepistes üretmek için uygun koşullar gereklidir. Bu koşulların en önemlisi de su sıcaklığıdır. Maksimum 25 derece minimum 22 derece su sıcaklığı aralığını sürekli surette korumak önemlidir. Suyun PH derecesi 7 – 8 derece arasında tutulmaktadır. Bunun için PH ölçer çubuklardan yararlanmakta fayda vardır. Su sıcaklığı 25 dereceye yakın olduğunda onlar da üremek için hazır olacaktır.
Bir lepistes balığı olgunluk ve üreme dönemine çok çabuk girer. Uygun koşullar sağlandığında erkek lepistes balığı dişi lepistes balığını içten döller. Çiftleşmenin ardından dişi balığın o akvaryumdan alınması ve kuluçka bölümüne konulması önemlidir. Bir dişi ortalama 40 civarında büyüklüğüne bağlı yavrulama yapar. Ancak kendi yavrusunu doğar doğmaz yememesi için kuluçka bölümünde kalması önemlidir. Burada doğan yavrular aşağıya düşecek ve anne ile temas etmeyecektir.
Dişi lepisteslerin bir önemli özelliği de bir kez döllendikten sonra, erkek lepistese ihtiyaç duymadan üst üste birkaç kez kuluçka dönemine girebilmesidir.