Japon Balığı Özellikleri ve Bakımı
Japon balıkları, şüphesiz dünyanın en popüler akvaryum balıklarından biridir. Evcilleştirilmeye oldukça yatkın olan Japon balıkları, ayrıca ilk evcilleştirilen balık türlerindendir. Çoğu kişinin çocukken bir Japon balığı olmuştur. Japon balıkları, adından da anlaşılacağı üzere doğu Asya’da keşfedilmiş bir türdür. Japon balığı özellikleri ve bakımı oldukça kolay olsa da yine de birkaç noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Japon balığının yaşaması için uygun ortamın hazırlanması oldukça önemlidir. Eğer siz de bir Japon balığı beslemeye karar verdiyseniz sizler için Japon balığı özellikleri ve bakımı konusunu detaylı bir şekilde ele aldık.
Japon Balığı Özellikleri
Japon balığı beslemek isteyen kişilerin Japon balığı özellikleri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Bu sayede, evcil Japon balığınızın hayat şartlarını iyileştirebilirsiniz. Japon balıkları, öncelikle birçok çeşide ayrılmaktadır. Boyları, türleri, renkler ve yüzgeçleri bakımından birçok çeşide ayrılan Japon balıkları küçük veya büyük olabilir. Japon balıkları, genellikle kırmızı, siyah, turuncu, sarı ve kahverengi olmaktadır. Ancak alacalı ve farklı desenlerde – renklerde Japon balıkları da gözlemlenmiştir. Japon balıklarının gözleri oldukça büyüktür ve koku duyuları da oldukça gelişmiştir. Yetişkin bir Japon balığının boyu 10 ila 25 cm arasında değişmektedir. Ancak dünya rekorunu taşıyan Japon balığının boyu tam tamına 45 cm olarak ölçülmüştür.
Japon Balığı Bakımı
Japon balığı bakımı oldukça kolay olmasının yanı sıra yine de birtakım noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta beslenmedir. Japon balıklarına asla kendi yemlerinde başka bir yiyecek verilmemelidir. Balığınız için bir pet shop mağazasından kaliteli bir Japon balığı yemi temin edebilirsiniz. Ayrıca Japon balıkları oldukça obur hayvanlar olduklarından verseniz yiyecektir. Bu nedenle yem kabının arkasında yazan miktarlarda balığınızı beslemeniz önerilmektedir.
Ayrıca yumurtlama yöntemi ile üreyen Japon balıkları, uygun şartlar sağlandığında üreyecektir. Üremenin desteklenmesi için akvaryumun içerisine bitki ve taş konuşması tavsiye edilmektedir. Japon balığı yumurtaları genellikle 72 saat içerisinde çatlamaktadır. Ayrıca yapılan en büyük yanlışlardan biri de Japon balıklarını minik bir fanus içerisinde beslemektir. Japon balıkları için belirlenen su miktarı balık başına 20 litredir. Aşağı seviyelerde yaşayan Japon balıklarının amonyak birikiminden dolayı hayatı tehlikeye girer.