Köpek sahibi olmaya karar vererek, tüyle kaplanan halılara ve kazaklara da evet demiş olursunuz.
Anca tabiki bu dökülmeleri azaltmak mümkün. Evde uyabileceğiniz basit bir kaç yöntemle tüy dökülmesini azaltabilirsiniz. Ayrıca aşırı tüy dökmek bir hastalığın habercisi olabilir. Yazımızda bu konulara değindik.
Köpekler neden tüy döker? Köpeklerde tüy sorunu
Köpek dostlarımız eski, yıpranmış ve zarar görmüş tüylerini, yeni ve sağlıklı tüylerle değiştirir ayrıca mevsime, hava şartlarına göre koşullara uyum sağlamak içinde tüy dökerler. Mevsimsel tüy değişikliği, köpek dosrunuzun türüne bağlı olarak, yılda bir kere veya iki keredir. Çift mantolu (double coat ) köpek dostlarımızda, özellikle ilkbahar ve sonbahar döneminde tüy dökümü diğer köpeklere göre daha fazla olur. Bu son derece normaldir.
Bazı cinsler genetik özelliklerinden dolayı daha çok tüy dökerler. Bu cinsler arasında Akita, Alaska Malamut, Amerika Eskimo, Cardigan Welsh Corgi, Chow Chow, Alman Çoban (Alman Kurdu) , Great Pyrenees ( Büyük Pirene- Pirene Dağ Köpeği), Labrador Retriever, Pembroke Welsh Corgi, Husky sayılabilir.
Köpek dostumuz aşırı derecede tüy döküyorsa, beslenmedeki ve yada bakımındaki eksikliklerden, stres yada sağlık sorunlarından dolayı olabilir. Tüy dökme sorununu çözmek için önce neden olduğunu anlamamız gerekir.
Aşırı tüy dökülmesinin nedenleri, köpeğim tüy döküyor
- Tahriş edici, yakıcı, sert maddelerle kontak ( Kimyasal içerikli deterjanlar, yağlar, vernik, parlatıcılar, boyalar, vb. )
- Kanser
- Parazitler : Pire, kene, bit gibi parazitler
- Mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Kimi ilaçlar
- Böbrek, karaciğer, tiroid, veya adrenal hastalıkları
- Hamilelik, süt salgılama (emzirme)
- Sürekli yalama nedeniyle kendi kendini yaralama
- Güneş yanıkları
- Yiyecek veya solunumla ilişkili alerjiler
Ne Zaman Veterinere Gitmeli?
Aşağıdaki sayacağımız sebeplerden dolayı şikayetçi iseniz derhal veterinere gitmeniz en iyisi. Veterineriniz tüy dökmeye neden olan sağlık problemine bağlı olarak gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
- Sürekli ayakların yalanması ya da yüzün ovuşturulması
- Tüylerde matlaşma ve kuruluk , elinizi tarak gibi tüylerde gezdirdiğinizde tüylerin çok kolay bir şekilde kopması
- Açık yara
- Aşırı tüy dökülmesi nedeniyle tüylerin seyrekleşmesi ya da belli noktaların tüyüz kalması
- Kaşınma
- Ciltte tahriş, kızarıklar, şişkinlik, kaşıntı
Tüy Dökümünün Azaltılması ve Kontrol Altına Alınması
1- Taramak, taramak ve yine taramak
Tüyler düzenli olarak taranmalıdır. Köpek dostunuzun türüne uygun, doğru tarak ve aparatlarla, düzenli olarak taramaz, kürkünün sağlığı için çok önemlidir.
Köpeğinizi taramak ne işe yarar?
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Köpeğinizin tüylerinin daha canlı ve sağlıklı olmasını sağlar.
- Eski tüylerin, yeni tüyler arasına karışarak düğüm ve kıtık oluşturmasını önler.
- Köpeğinizin cildinde ve vücudundaki olası yaralanmaları, problemleri vaktinde fark etmenize yardım eder.
- Köpeğinizin pire ve kenelerden korunmasını sağlar.
- Evinizin ve kıyafetlerinizin tüyler tarafından işgal edilmesini önlemenize yardım eder. Temizlik kolaylaşır.
- Köpeğinizin tüylerinde oluşacak pire, kene, bit gibi parazitlerin yanı sıra pek çok zararlı bakterilerinde üremesine, bakteriyel enfeksiyonlara ve mantara neden olur.
2-Yıkama ve kurutma işlemi
Köpeğimizi sık sık yıkamaz zararlıdır. Cildin doğal yağ dengesini bozarak, ciltte tahrişe ve daha fazla tüy dökümüne, tüylerin kokmasına neden olur. Ama belli bir düzende yıkayıp temizlemek gerekir. Bunun için özel köpek şampuanları kullanılmalıdır. 2 haftada 1 yıkamaz uygundur. Koşarken göğsüne bulaşan çamur gibi olaylarda şampuan kullanmadan sadece su tutarak temizleme yapabilirsiniz.
Köpeğinizi yıkadıktan sonra bir havlu ile kurulayabilirsiniz yada ayarı düşük seviyede tutarak saç kurutması kullanabilirsiniz. Yüksek ayarda kurutma makinesinin verdiği ısı tüy dökülmesini artırır.
3- Köpeğim ne yiyor
Köpek dostunuz cinsine, yaşına, bulunduğu aktivitelere göre tüm besin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde beslenmelidir.
- Düşük kalite mamalar, yetersiz protein kaynakları ve kullanılan kimyasal gıda koruyucuları, tatlandırıcıları nedeniyle köpeklerde aşırı tüy dökülmesine neden olurlar.
- Cinsine ve yaşına göre doğru oranlarda hazırlanmış, çiğ ürünlerle beslenen köpeklerde tüy dökülmesi genelde çok daha azdır.
- Alerjisi olan ya da hassas bünyeli köpekler için üretilen mamalar kimi zaman tüy dökülmesine neden olabilmektedir.
- Premium hazır kuru mamalarda tüy dökülme oranı, genelde premium konserve mamalara göre daha fazladır.
Yağlar köpek beslenmesinde 3 önemli rol oynar. İlk olarak, enerji sağlarlar. İki, besinlerin daha lezzetli olmasını sağlar ve çabuk çürümelerini önler. Son olarak; Daha sağlıklı tüyler ve deri için yağ asitleri içerirler.
Köpek dostlarınız için Enzimler – Probiotikler çok önemlidir ve tüy dökülmesinin azalmasını sağlar. Bu enzimler ette bulunur.
Ayrıca kullandığınız mama çok önemlidir. Önerilen köpek maması markaları için tıklayınız…
Köpeğime cilt ve tüy sağlığı için evde ne verebilirim?
Balık : Çiğ olarak dondurulmuş ya da haşlanmış hamsi, bir kaç tane sardalya, uskumru vermek olabilir. kılçıklara dikkat edelim. 6 kg bir köpek için 1 adet sardalya uygundur. Kendi köpeğinizin kilosuna göre ayarlama yapabilirsiniz.
Balık Yağı : Her 4 kg için 100 mg olacak şekilde verilebilir.
Çiğ veya pişmiş et ürünleri : Köpek dostunuzu kuru mama ile besleniyorsa tercihen çiğ kırmızı et, beyaz et ve sakatatlarla beslenmesini desteklemek tüy dökülmesini azaltır. Çiğ et vermek istemiyorsanız, haşlanmış et veya konserve mama vermeyi deneyebilirsiniz. Çiğ beslenme hakkında daha çok bilgi almak için tıklayınız…
Zeytinyağı : 5 kg ağırlığındaki köpek dostunuz için 1 çay kaşığı zeytinyağı verilebilir limitler içinde olmakla birlikte, tek seferde yüksek miktarda yüklemeler yapmak yerine her iki üç günde bir yarım çay kaşığı zeytinyağı eklemek daha uygundur.
Keten Tohumu : Kullanım miktarı köpek dostunuzun kilosuna bağlı olarak kilosuna bağlı olarak her 6 kg için 1-1.5 çay kaşığı oranındadır. Keten tohumu yağı ise 6 kg için yarım çay kaşığıdır.
Yoğurt: Köpeğiniz laktozu tolare edebiliyorsa mamasına yoğurt ekleyerek, probiotik desteğinde bulunabilirsiniz.
Su çok önemli : Köpeğinizin her zaman temiz içilebilir suya erişimi olduğundan emin olun.
Satın alabileceğiniz ürünler Alabileceğiniz Ürünler
Yağ Asiti İçeren Haplar ve Yağlar : İçeriğine ve yoğunluğuna bağlı olarak bu hapların ve yağların hangi miktarda kullanılacağı üstlerinde belirtilir. Probiotik ve Sindirim Enzimi İçeren Haplar : Veterinerinize danışarak probiotik ve enzim içeren destekleyici ürünler alabilirsiniz.
4- Köpek kıyafetleri
Köpek kıyafetleri tüy dökülmesini arttırır. Bazı cinsler genetik olarak soğuktan daha çok etkilenir ve kış mevsimlerinde palto tarzı kıyafetler giymeleri gerebilir. Köpeğiniz bu cinslerden biriyse bile soğuktan sıcak ortama girdiği zaman mutlaka kıyafeti çıkartılmalıdır.
5. Dış Parazitler
Köpek dostunuzu dış parazitlere karşı korumak için önünüzde iki seçenek var; Evde yapacağınız ya da satın alacağınız doğal parazit koruyucularını ya da kimyasal içerikli parazit koruyucularını kullanmalısınız. Özellikle yazın ve diğer köpeklerle çok oynayan yada ahır, kümes yada benzeri ortamlara çok giren köpekler mutlaka yaptırmalıdır. Kış aylarında ve çok etkileşimi olmayan köpeklerde yapılmasına gerek yoktur. Köpeğinizi düzenli kontrol ederek onu koruyabilirsiniz.
6- Köpek dostunuzu stresten uzak tutun
Stresli olan köpekler tüy dökerler. Köpek dostunuzun yalnızlık endişesi, korku, fobi gibi problemleri, tüylerinin dökülmesine neden olur.
Eğitim ve terapilerle köpek dostunuza sorunlarını aşmasında yardım ederek, strese neden olan faktörleri ortadan kaldırıp, daha mutlu ve sağlıklı tüyleriyle daha güzel bir köpeğe dönüştürebilirsiniz.
KÖPEĞİNİZİN TÜYLERİNİ KESMEK TÜY DÖKÜLMESİNİ AZALTMAZ, SADECE KISALAN NEDENİ İLE DÖKÜLEN TÜYLER DAHA AZ GÖRÜLÜR.