Evcil hayvanlar arasında köpekler, insanlığa olan bağlılık, sadakat ve dostlukları bakımından eşsizdir ve en önde gelir.
Bir köpeğe sevgi veren herkes, sevgisinin en az 100 katını geri olarak aldığını görmüştür. Köpek dostunuzun siz eve geldiğinizde gösterdiği heyecan, tasmasını gösterdiğiniz zaman salladığı kuyruğu, bir tenis topunun atılmasından duyduğu haz, kucağınızdaki bir kafa bunların hepsi biz köpek sahiplerinin hoşuna giden şeylerdir.
KÖPEĞE SAHİP OLMAK SADECE BİR AYRICALIK DEĞİL, BİR SORUMLULUKTUR DA.
Köpek dostumuz en azından yiyecek ve barınak için bize bağlıdır ve daha fazlasını hak etmektedir. Hayatınıza bir köpek almayı düşünüyorsanız, köpek sahibi olmanın gerektirdiği bağlılığı ve sorumluluğu ciddi olarak düşünmelisiniz.
Aşağıda verdiğimiz liste ayrıntılı değildir, ancak olabilecek en iyi köpek sahibi olabilmeniz için gerekli aşamalarla ilgili bazı fikirler içerir;
1- Önce düşünün ve doğru kararı verin
- Sorumluluğu unutmayalım;
Köpek sahibi olmak, uzun vadeli bir yol olmasıyla birlikte duygusal ve fiziksel olarak ciddi bir sorumluluk gerektirir. Bir köpeğin sizin için doğru olduğuna karar vermeden önce, evinizin ve yaşantınızın herhangi bir köpek için doğru olup olmadığı konusunda dürüst bir değerlendirme yapmalısınız.
- Yaşam tarzınızı değerlendirin;
Bir köpek alırsanız, o hayatınızın bir parçası haline gelecektir. Yaşam tarzınıza uygun olduğundan emin olmalısınız. Örneğin, atletik iseniz, enerji seviyesi düşük olan bir köpekten mutlu olamazsınız. Son derece titiz iseniz, muhtemelen fazla tüy dökmeyen bir köpek size daha uygun olacaktır. Yaşantınıza uygun, size ve sahip olacağınız dostunuza eziyet haline dönmeyecek bir hayat kurgulamalısınız.
Değerlendirmenize dayanarak, bir köpekte hangi kriterleri istediğinizi belirleyin. Boyut, enerji seviyesi, yemek ihtiyacını, eğitilebilirliği ve mizacı düşünün. Bekçi köpeği ya da bir tur köpeği mi istersiniz? Köpeğinizin çocuklarla geçinmesinin önemi var mı? Eviniz kira ise, boy, kilo veya tür üzerinde kısıtlamalar var mı? Askerlik bir engel mi? Maddi olarak hazır mısınız? Bu soruları cevaplayın. Köpek dostunuzu bir kez eve getirdiğinizde, geri dönüşü çok zordur ve yanlış seçimi yaptığınızı fark etmek yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
İdeal özellikler listenizi oluşturduktan sonra, hangi cinsin bu profile uyduğunu bulmak için biraz araştırma yapın. Hakkında kitaplar okuyun, bir köpek fuarına katılın ve dikkatkopekvar.org web sitesini ziyaret edin. Kendiniz için en uygun ırkı bulun.
Mutlaka bir veteriner, köpek eğitimcisi yada üretici ile görüşün.
Sorular sorun;
Yetiştiriciye cins hakkında düşünebileceğiniz her soruyu sorun. Cinsin sağlık problemleri hakkında bilgi alın ve bunları önlemek veya kontrol etmek için neler yapılabileceğini sorun ve araştırın.
Yavrular herkes için uygun değildir. Daha yaşlı bir köpek yaşam tarzınıza daha iyi uyuyorsa, mutlaka etraftaki kopek barınaklarını dolaşın. Buralardan bir can kurtarmanız en güzelidir.
- Köpek hediye değildir;
Birçok kişi yavruları çocuklara veya diğer aile üyelerine yılbaşı yada doğum günü hediyesi olarak almaya çalışmaktadır. Köpekler hediye değildir ve bilinçli olarak, bakacak kişinin verdiği kararla alınmalıdır. Köpek sahibi bu kararı vermişse, tasma, oyuncak, mama gibi hediyeler alabilirsiniz.
2- Karar verdikten sonra
Evcil hayvanınızı seçme zamanı geldiğinde, seçeneklerinizi dikkatle düşünün. Asla bırakamayacağınız ve en az 13-15 sene arası sorumluluğunu alacağınız bir can alıyorsunuz.
Satış veya evlat edinme ile ilgili bilgiler yazılı olmalıdır. Sözleşme; örneğin, herhangi bir ücret, sağlık garantileri, ortak mülkiyet şartları, yetiştirme kısıtlamaları ve yaşam düzenlemeleri ile ilgili ayrıntıları içermelidir.
- Köpeğinize kimlik çıkartın;
Köpek satın aldığınızda yada sahiplendiğinizde mutlaka pasaportunu çıkartın.
3- Köpek İçin Hazırlanmak
Evine getirmeden önce yeni arkadaşınıza hazır olun, geçişin olabildiğince sorunsuz olmasını sağlayın. Köpeğiniz ya da köpek yavrunuzun ihtiyaç duyduğu her şeyi hazırlayın; yiyecek, tedavi, tasma, oyuncaklar ve benzeri diğer ihtiyaçları önceden alın.
Siz ve ailenizin üyeleri, mama zamanı, su, yürüyüş, egzersiz ve temizlik gibi sorumlulukları kimin yapacağına karar verin. Herkese sorumluluklarını hatırlatmak için görevin bir çizelgesini evin görünür bir alanına asın.
- Evi köpeğinize göre hazırlayın;
Elektrik kablolarınız, kırılacak eşyalar, kemirebileceği şeyler ortadan kaldırılmalı. Köpeğe sınır koymak istediğiniz evin herhangi bir alanını hazırlayın, evde onunda yeri olsun. Köpekler için toksik olabilecek herhangi bir ev veya bahçe bitkisine erişimi engelleyin.
Köpeğinizin dinlenme ya da mahremiyet ihtiyacı duyduğunda gitmesi için bir yuva hazırlayın.
Sabah kalktığınızda ayakkabınızın ya da başka bir eşyanızın kemirilmesini istemiyorsanız ona mutlaka kemirme oyuncakları alın.
- Veteriner hekiminiz olsun;
Köpeğiniz için mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekim seçmelisiniz. Köpeğiniz, gelmesinden birkaç gün sonra veteriner tarafından muayene edilmesini sağlayın. Veterinerinize köpeklerin sağlık kayıtlarını verin ve bir aşı ve kontrol programı oluşturun.
4- Köpeğinizi Eve Getirin
Bütün hazırlıkları yaptınız ve sonunda yeni arkadaşınızı eve getirme vakti geldi. Ona mümkün olan en iyi karşılamayı verin. Aşk, sabır ve karşılıklı saygı ile, her zaman ailenin bir parçası gibi hissedecektir.
- Köpeğinize alışması için zaman verin;
Köpeğe yeni evine uyum sağlamasına zaman verin. Köpek çevredeki bir değişiklikten dolayı güvensiz ve korkmuş olabilir yada annesinden yeni ayrıldığı için korkuyordur. Ona yatağını, yiyecek ve su bulacak yerleri gösterin. Sonra onu yeni çevresi keşfetmek için yalnız bırakın.
- Köpeğinize bir isim verin;
Artık onunda bir isme ihtiyacı var. Ne kadar çabuk yeni ismi ile hitap etmeye başlarsanız, ismini o kadar çabuk benimseyecektir.
İsim önerileri için tıklayın…
Köpeğinize evinizi yavaşça tanıtın. Birden çok kişi ona hemen dokunursa onu korkutur. Daha sonra komşulara, düzenli ziyaretçilere ve diğer aile bireylerine tanıtın. Köpeğinize arkadaşlarınızın kim olduğunu hissettirin.
- Ev kurallarını belirleyin;
Uygun davranışın ne olduğunu köpeğinize baştan öğretin. Bugün bir şey “tamam” olursa, yavru köpeğiniz sonsuza kadar tamam olacağını düşünecektir. Ailenin her üyesinin ev kurallarını uyguladığından emin olun. Tutarlılık iyi ve uslu bir köpek için anahtardır.
5- Köpeğinizin Sağlığına Önem Verin
Veteriner hekiminizle düzenli olarak kontrol yapmak için bir zaman çizelgesi oluşturun. Veterinere köpeğinizin diyet, davranış, aktivite düzeyi veya diğer bilmediğiniz sorunlarla ilgili sorular sorun. Köpeğiniz hasta ya da acı çekiyorsa hemen veterinerle iletişime geçin.
- Köpeğinize iyi bir diyet uygulayın;
Köpeğinizin yaşı, boyutu ve etkinliği için en iyi yiyeceği bulmak için araştırma yapın. Diyette tutarlı tutun. Daima bol miktarda taze, temiz su sağlayın.
Köpeklerin sağlıklı devam etmesini sağlamak için düzenli egzersiz yapmaları gerekir.
Veterineriniz tarafından önerilen programa uyarak köpeğinizin aşılarını güncel tutun.
Hastalıklara hazırlıklı olma;
Hastalıklar hakkında bilgi edinin ve dostunuzu korumaya çalışın.
- Pire ve kenelere dikkat edin;
Rahatsızlıktan başka, pireler ve keneler gibi parazitler ciddi hastalıklara neden olabilir. Veterineriniz tarafından önerilen yöntemi kullanarak köpeğinizi, yatağını ve evinizi parazitlerden arındırın.
- Günlük bir rutin belirleyin;
Köpekler günün aynı saatlerinde yemek yemek ve dolaşmak isterler. Düzensiz beslenme sağlık problemlerine neden olabilir.
Temiz köpek sağlıklı köpektir. Köpeğinizi 2 haftada bir mutlaka özel şampuanı ile yıkayın.
Bazı kısa tüylu ırkların her hafta hızlıca fırçalaması gerekirken, bazı daha uzun tüylü ırklar dökülmeyi azaltmak için günlük fırçalamaya ihtiyaç duyarlar.
Köpeğinizin tırnaklarını kısa tutmanız onu rahat ettirir.
- Diş temizliğine özen gösterin;
Diş çürüğü ve diş eti hastalığını önlemek için köpeğinizin dişlerini düzenli olarak temizleyin.
Ona dengeli bir diyet verin ve bol bol egzersiz yaptırın.
6- Köpeğinizi Güvende Tutun
Köpeğiniz her zaman adınızı, adresinizi ve telefon numaranızı içeren bir kimlik etiketi takmasını sağlayın. Mikroçip yada dövme de düşünebilirsiniz.
- Sıcak onlara göre değildir;
Sıcaklık yüksek olduğunda köpeğinizi arabada bırakmayın. Köpeğiniz dışarıdaysa, uzanacak gölgeli bir yere ve bol taze, soğuk suya sahip olmalıdır.
- Kötü günler için hazırlanın;
Yangın, sel, kasırga veya deprem gibi felaket durumunda köpeğinize bakım yapmaya hazır olun. Temiz su, yiyecek ve ilk yardım ekipmanıyla acil durum kiti yapın. Bölgenizdeki tahliye barınaklarının hayvanlara izin verip vermediğini önceden öğrenin. Yoksa alternatifler geliştirin.
- Siz yokken ona bakması için bir sorumlu seçin;
Ani bir hastalık, hastaneye yatış veya başka bir acil durum söz konusu olduğunda köpeğinize bakım yapacak bir aile üyesini veya arkadaşını seçin. Bu kişi ideal olarak köpeğinizin biraz zaman geçirdiği ve yanında rahat hissettiği biri olmalıdır. Genel bakım talimatlarının bir listesini güvenli bir yerde bırakın.
Elbette, masanızı süslemek veya yılbaşı kartı göndermek için köpeğinizin bir resmini isteyeceksiniz. Daha da önemlisi, mevcut fotoğraf köpeğinizin kaybolması durumunda paha biçilmez olacaktır.
7- Arkadaş Olun!
Birlikte eğlenmenin belirgin yararı dışında, oyun da köpeğinizin enerjisini atmasını da sağlar.
Köpeğinize sık sık yürüyüşler yapın. Mahalle keşfetmekten keyif alacak ve egzersiz yapmış olacak. Güçlü bir tasmaya sahip olduğunuzdan ve köpeğinizin kontrolünü her zaman sağladığınızdan emin olun.
Köpeğiniz sözlerinizi anlayamayacak, ama sesinin tadını çıkaracaktır. Köpeğinizle konuşmak, kendisini bir şeyler hissettirmesini sağlayacaktır. Köpeğinizin davranışını öven veya düzeltmek için farklı ses seviyeleri de kullanabilirsiniz.
Köpeğiniz ne olursa olsun sizi sevecek. Sizde onu sevin.
Köpeğinizin dünyasının merkezi konumundasınız. İş yerinde uzun bir günün ardından bıkmış olabilirsiniz, ancak köpeğiniz gün boyu endişeyle geri dönmenizi bekledi. Sadakatini zamanınızla ödüllendirin.
- Televizyonu açık bırakın;
Evde yalnız bıraktığınız zamanlarda ona radyo yada televizyon açın. Ses onu rahatlatacaktır.
Köpeğinizi aile etkinliklerine dahil edin. Dışarıda ve sizin etrafınızda olmak onun hoşuna gidecektir.
- Ayrılıkları kolaylaştırın;
Köpeğiniz her zaman yanınızda olmak isteyecektir, ancak çoğu insan için mümkün değildir. Köpeğinizin yalnız kalmaya alışmasına yardımcı olun.
8- Köpeğinizi Eğitin
Köpeğinize otur, kal, yat ve beklegibi temel komutları öğretin. Köpeğinizi eğitmek, hayatınızı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda köpeğinizin öğrenme isteğini ve sizi mutlu edecektir.
Köpeğinizin sosyalleşmesi önemlidir. Mutlaka oynaması için arkadaşlar bulun.
İtaat dersleri sizin ve köpeğiniz için harika bir deneyim olabilir. Köpeğinizin öğrenmek için harika bir yeteneği olduğunu keşfedebilir ve itaat, çeviklik veya olayları izleme konusunda rekabet edebilecek durumda olabilirsiniz.
Köpeğiniz sizi seviyor çünkü sizi mutlu etmek istiyor. Komutlara uymaktan ve iyi davrandığından ötürü onu cömertçe övün. Negatif olumlu olmaktan ziyade pozitif kullanmak, köpeğinizin öğrenimden zevk almasına yardımcı olacaktır.
Köpeğinizin görevlerini yerine getirmesini sağlayarak aktif ve uyanık tutun. Ona yiyecekleri bir paket halinde taşımasını veya ışıkları kapamasını öğretin. Köpeğinize amaç ve başarı hissi vermek, hem onu hem sizi mutlu edecektir.