Kediler için yaşamın ilk iki ayı ilerideki davranış biçimi açısından belirleyici olduğu için kritik bir dönemdir. Kedilerde sosyalizasyon dört aşamada gerçekleşir:
- Neonatal period (0-2. Hafta): Beslenme ve uyuma
- Ara period (2-3. Hafta): Ergin kediler düzeyinde yemek yeme ve yürüme davranışları, yani basit sosyal davranış biçimleri başlar.
- Gerçek sosyalizasyon fazı: (3-9. Hafta)
- Gençlik periodu: Hareket etme ve avlanma için gerekli motorik kabiliyetlerin geliştirilmesi
Yavrunun beslenmesi ilk üç haftada anne sütüyle gerçekleşir. Annenin memelerinin aranması hemen doğumdan sonra başlar. Besin alımı doğum sonrası iki saat içinde başlamalıdır. Dördüncü haftadan itibaren anne kedi yuvaya öncelikle ölü daha sonra canlı av hayvanları getirmeye başlar, böylece yavruların av hayvanlarına alışması sağlanır. Cara (1981) araştırmalarında av hayvanlarının beşinci haftadan itibaren yavrular tarafından öldürüldüğünü belirlemiştir. Anne beşinci, altıncı haftaya kadar karın ve anal bölgeyi yalayarak boşaltımı kontrol eder. Sosyal oyunlar dördüncü haftada başlar ve dördüncü aya kadar sürer. özellikle üçüncü ayda dövüş oyunları ciddi bir karakter almaya başlar Cisimlerle oynama yedinci, onuncu haftalarda yavruların görsel kordinasyonu iyi geliştiğinde görülür. Cisimlerle oynamanın artışı avlanma davranışının öğrenildiği döneme denk gelir ve avlanma yeteneğinin geliştirilmesine yönelik bir antremandır. Yavrular yuvadan ne kadar erken ayrılırsa cisimlerle oynama da avlanamaya yönelik öneminin altını çizer şekilde o kadar yoğun olur. Sosyal ilişki açısında anne ilk sıradadır, bunu kardeşler, diğer dişi kediler ve insanlar izler. Genel olarak yavru kediler yuvadan erken ayrılmanın olası bir istenmeyen sonucunun (hiperaktivite, yün çiğneme vb.) engellenmesi açısından sekizinci haftaya kadar anne ve kardeşleriyle yaşamalıdırlar.