Evde köpek besleyenlere öneriler
Öncelikle ilk söylenmesi gereken şey nerede beslersek besleyelim köpek beslemek ciddi bir sorumluluktur.
KÖPEĞE SAHİP OLMAK SADECE BİR AYRICALIK DEĞİL, BİR SORUMLULUKTUR DA.
Bu sorumluluğu almaya hazır mısın
Köpek sahibi olmadan önce mutlaka okumanızı önerdiğimiz yazıya tıklayarak gidebilirsiniz.
Evde veya apartmanda köpek beslemek ise daha büyük bir dikkat ve ilgi ister. Fakat bazı basit prensiplere başından itibaren özen gösterdiğin sürece apartmanda köpek beslemek sandığından daha kolay olabilir.
Bazı köpek cinsleri apartmanda daha rahat bakılır. Kimi tüy dökmez kimi daha az hareketlidir. Evde beslenecek köpek ırkları listemiz için tıklayınız…
Köpeğinin evde yada apartmanda problemsiz yaşaması için bu tavsiyelere göz atabilirsin.
1. Yaşadığın apartmanın yönetim planını kontrol etmelisin
Apartmanda köpek beslemeye yasal hakkın olup olmadığını öğrenmek için, ilk olarak apartman yönetim planındaki evcil hayvan beslenmesi ile ilgili maddeye bakabilirsin. Bu plana Tapu Sicil dairelerinden veya belediyelerden ulaşılabiliyor.
Apartmanda köpek beslemenin yasak olup olmadığı en merak edilen konulardan biri. Yönetim planında evcil hayvan beslenmesi yasak olarak belirtilmişse, yasal olarak apartmanda köpek besleme hakkına sahip değilsin demektir. Ancak köpeğinin tahliyesi ne zabıta ne yönetim kurulu kararı ile yapılabilir. Köpeğinin tahliyesi sadece konu yargıya taşınırsa gerçekleşir.
Yönetim planında yasak yok ise, kat mülkiyeti kanunu dahilinde komşuların için bir rahatsızlık oluşturmadığı sürece yasal olarak apartmanda köpek besleyebilirsin.
Komşuların için köpeğin; gürültü, kirlilik, salgın hastalık, alerji gibi rahatsızlıklara yol açtığı taktirde, şikayet gelmesi durumunda bu yükümlülüğün ihlal edip edilmediği bilirkişi ve keşif ile saptanması gerekir. Bilirkişi raporu sonucu komşuların rahatsız olduğu belirlenirse bu durumda konu yargıya taşınabilir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi köpeğin tahliyesini zabıta, belediye veya apartman yönetim kurulu gerçekleştiremez.
2. Ev sahibi ve komşularınla sürekli iletişimde olmalısın
Evi tutmadan önce ve tuttuktan sonra ev sahibine başından itibaren dürüst olmak ve onunla sürekli iletişimde olmak önemli. Bazı ev sahiplerinin köpeğin boyutu ve cinsiyle ilgili sınırlaması olabilir. Köpeğin evde hasara yol açma ihtimali için ekstra bir evcil hayvan depoziti talebi olabilir. Aranızdaki anlaşma ne olursa olsun, buna kira kontratındaki özel şartlar bölümünde açık bir şekilde yer vermelisin.
Komşularını da beslediğin köpek hakkında bilgilendirmelisin. Eğer köpeğin geceleri çok havlıyorsa ve komşularından şikayet geliyorsa, onlarla konuşup bu soruna çözüm aradığını onlara belirttiğin taktirde köpeğe karşı daha hoşgörülü olacaklardır.
3. Uykusuz kalmak istemiyorsan köpeğinin oyun saatlerine vakit ayırmalısın
Uzun saatler evden uzak kalıyorsan, köpeğin gün boyunca ev içinde hareketsiz kalacağı için sen eve geldiğinde enerji dolu olacaktır. Her gün en az 1-2 saat arasında köpeğini yoracak oyunlar oynamalı ve dışarıda gezdirmelisin.
Gün içerisinde köpeğini gezdirecek birilerini bulamıyorsan, sabah evden çıkmadan ve akşam olmak üzere 2 kere onu dışarıda yürütebilirsin. Köpeğinin enerjisini atması, hem kilo almasına engel olup onu daha sağlıklı yapar hem de yorulacağı için gece saatlerinde daha sakin olmasını sağlar.
4. Köpeğin mobilyalara özen göstermeli
Köpeğin evde senin olduğun kadar rahat olmalı. Bu oradan oraya koşturup evi dağıtması anlamına gelmiyor tabii ki. Ona düzenli bir yaşam alanı sağlaman için bazı kurallara uyması gerekiyor. Köpeğinin koltuğa çıkmasına izin verecek misin?
Bu kişisel bir tercih ama izin verdiğin taktirde koltuğunun temizliği için önlemler almalı hatta koltuğunun rengini ve tarzını buna göre seçmelisin. Temizliği kolay, köpeğin kirlettiğinde lekenin çabuk çıkacağı veya leke tutmayan bir kumaş tercih edebilirsin.
Ayrıca köpekler mobilya ayaklarını kemirmeyi çok sever. Her ay yeni bir masa ve sandalyeye para ayıracak kadar bütçen yoksa, diş izlerinin mobilya ayaklarında değil, oyuncaklarda olması gerektiği konusunda onu eğitmelisin.
5. İyi bir köpek tarağı ve fırçası almalısın
Köpeğinin tüyleri renginde koltuk ve halı alarak dökülen tüyleri ancak bir yere kadar gizleyebilirsin. Köpeğinin cinsi ne olursa olsun az ya da çok, sürekli tüy dökecektir.
Her gün sağdan soldan sürekli tüy toparlayarak vaktini kaybetmek istemiyorsan, köpeğine düzenli bakım yaparak onu kaliteli köpek tarağı ve fırçası ile temizlemelisin.